Detta uttryck som används flitigt inom hundvärlden, som är så diffust och som alla har olika tolkningar och idéer kring.

Jag läser just nu ledarskap på universitetet och tänkte därför sammanfatta lite kring hur man kan tänka. Jag har valt de teorier som kan fungera för oss med hund, gentemot hunden (vissa teorier går inte att applicera någon annanstans än inom organisationer). Det finns massor av forskning kring detta, vilket i sig är intressant, för jag tror inte det finns någon forskning kring det just kring hundar (kring varg finns det…).

En ledare måste ha “följare”, annars är man ingen ledare!
Det är hur man förvärvar sina “följare” som är ledarskap. Och detta kan såklart göras på flera olika sätt.

Ofta talar man om två typer av ledarskap, där den ena typen (emergent) utgår ifrån vad man som ledare gör och hur man förvärvar “följare”.
I detta fall handlar det om hur man också gör för att få stöd av sina “följare”, det räcker inte alltid med att vara trevlig, och det räcker absolut inte enbart med hot och bestraffningar, då får du bara stöd medans du är med…

Ledarskap och tvång går inte ihop! Tvång handlar om att genom hot och bestraffningar tvinga någon att bli en “följare”.
Detta är inte vad ledarskap handlar om, det är precis vad som står, tvång och ingenting annat!

Viktiga egenskaper som en ledare bör ha är, intelligens, självförtroende, hederlighet, beslutsam och socialkompetens.
Detta är en sammanfattning av vad många forskare, under många år kommit fram till. Och detta tycker jag passar perfekt in hos oss med hund! Att vara en intelligent ledare handlar om att handla smart, att tillexempel slå en hund, är mycket ointelligent! Självförtroende krävs för att få “följare”, inget konstigt med det. Hederlighet är nog väldigt olika för olika människor, men det handlar för mig om att vara rättvis och visa respekt. Beslutsam, kan jag i detta sammanhang sätta likhets tecken med att vara konsekvent och är motsatsen till att vara velig. Socialkompetens, hur får vi det med våra hundar, jo vi lär oss hundspråk!